Concursul de poezie religioasa “Cruce si Inviere” la a 14-a editie

Către Galeria Foto…

Parohia Buna Vestire Giulești în parteneriat cu Liceul “Marin Preda” și școlile gimnaziale din cuprinsul parohiei organizează an de an Concursul de poezie religioasă “Cruce și Înviere”.

Concursul este unic, în peisajul școlar contemporan, acesta fiind organizat – la nivelul Protoieria Sectorului 6 – de Catedra de Religie a Liceului Teoretic Marin Preda cu sprijinul bunilor Părinți ai Bisericii Buna Vestire Giulești. Pe lângă ceremonia premierii a peste 80 de copii participanți – în cadrul Slujbei Sfintei Liturghii, aceștia s-au bucurat de un pelerinaj oferit de către Părintele Ionuț Tutea – Părintele Paroh al Bisericii Buna Vestire, alături de toți ceilalți Preoți ai Parohiei.

De data aceasta, bunii Părinți au oferit copiilor o vizită la Dino Parc Râșnov – pe care copiii au fost extraordinar de fericiți să îl descopere, să îl cunoască și să servească o înghețată într-un cadru natural deosebit. Excursia a continuat cu vizitarea Mănăstirii Caraiman, unde au servit prânzul, au vizitat-o și s-au închinat mulțumind.

Micuții noștri au ascultat cu nespusă curiozitate cuvintele Părintelui iar atmosfera deschisă, plină de solicitudine și prietenie a umplut de bucurie sufletele copiilor care au profitat de ocazie pentru a socializa dar și pentru a-și completa cunoștințele.

Au ascultat, s-au rugat, au urmărit explicațiile pline de miez ale bunului Părinte Emanuel Oprea și au simțit că ziua aceasta este o zi cu adevărat folositoare sufletului.

“O activitate frumoasă și instructivă, extrem de binevenită pentru care ținem să le mulțumim Bunilor Părinți și Profesorilor extraordinari ai frumoasei mele Școli: Niță Janeta, Georgiana Simona Dobrica , Viorel Albu” (Otilia Guli).

Ziua copilului sărbătorită la Biserica Buna Vestire -Giulești

În fiecare an, în prima zi de vară, pe 1 iunie sărbătorim ziua care ne amintește de una dintre cele mai frumoase perioade din viața unui om, copilăria. Cu această ocazie i-am sărbătorit pe copii noștri din parohie, le-am pregătit jocuri, surprize, dulciuri, iar ei au venit cu voia bună, cu zâmbetul și inocența lor. Ne-am bucurat cu toți, copii, părinți și bunici, de aceasta zi minunată.

Către Galeria Foto…

EXPOZIŢIE TEMATICĂ – Hristos a Înviat!

EXPOZITIE TEMATICA Hristos a Înviat! Dacă ne întrebați unde am fost în această perioadă și de ce nu am mai postat nimic de la activitățile de duminică, o să vă răspundem ca la biserică. În săptămânile premergătoare Duminicii Floriilor, copiii au participat la Sf. Liturghie, s-au împărtășit și s-au rugat, apoi au lucrat cu spor îndrumați de voluntari, pentru a realiza prima expoziție tematică din parohia noastră. În tot acest timp au învățat să picteze icoane pe sticlă, să facă broderii și să realizeze obiecte decorative pe care le-au expus în Duminica Floriilor în curtea bisericii. Ne-am bucurat de prezența lor și de zâmbetul enoriașilor care au participat la Sf. Liturghie. După care am intrat într-o scurtă vacanță, bine meritată, ca să ne refacem forțele și să o luam de la capăt începând cu data de 19 mai 2024.
Așa că vă așteptăm, cu mic cu mare, la atelierele de creație, la cursul de șah şi la cursul de muzică organizate de parohia Buna Vestire Giulești.
Vă lăsăm și câteva poze ca să vă bucurați cu toții.

Către Galeria Foto…

31.03.2024 – Cuvântul care vindecă

Purtăm fiecare, în noi, vindecarea oricărei boli, dureri, tristeți, întocmai cum purtăm timpul, cum ne purtăm crucea, cum știm că deja ne e scris destinul dinainte. Doar că unii dintre noi aflăm și trăim în adevăr și alții străbat mai greu calea către el pentru că învață mai greu să creadă. Viața e cale pentru cei care cred și e școală pentru cei care nu cred. Și mai purtăm Cuvântul care exprimă adevărul, care mângâie sufletul, Cuvântul care vindecă toate bolile știute și neștiute: Cuvântul Lui  Dumnezeu.

Duminică, 31 martie, în cadrul activităților desfășurate de Parohia “Buna Vestire” Giulești, cu ocazia participării la Concursul Național Catehetic Hristos – Cuvântul care vindecă, ediția a XVI-a, exact în anul dedicat îngrijirii bolnavilor, anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, organizat de Patriarhia Română, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Maica Dositeea de la Mănăstirea Cristiana, a venit în mijlocul copiilor să le vorbească despre Cuvântul Lui Dumnezeu întrupat sub forma iubirii pentru semeni, acolo unde e mare nevoie de El. Mănăstirea Cristiana este o mănăstire de maici care îngrijesc bătrânii. Ascultând poveștile măicuței Dositeea, am înțeles că îngerii iau forma oamenilor, dar rămân tot îngeri. Maica Dositeea privește ca un înger, povestește ca un înger, probabil și simte ca un înger, dincolo de tot ce e pământesc în jurul ei, de tot ceea ce ar afecta, în mod normal, un om. Pentru că ea trăiește acest Cuvânt care vindecă.

De cum am intrat în sală, Măicuța începuse o poveste de hârtie, cu un bunic și o bunică, a cărei morală, aveam să aflu la final că se referă la celebra vorbă: după faptă, și răsplată. A atras de prima dată atenția micilor ochișori care o priveau curioși, emoționați, impresionați. Cu aceeași emoție ca a lor parcă, Maica Dositeea a început cu începutul: numele de Dositeea l-a primit chiar de Bunavestire, exact hramul Bisericii noastre din Giulești. Venită între copilași, își propusese să îi învețe despre Cuvântul Sfânt care vindecă prin intermediul unor povestioare, pe înțelesul celor mici și al sufletelor lor mari deoarece, cum a și spus: “Cum ne formăm de mici, așa îmbătrânim”.

Astfel, Maica a trecut de la povestea cu cei doi bunici, la povestea cu cei trei frați gemeni, apoi la povestea bunicilor care își împărtășeau la finalul vieții, secretul căsniciei și a încheiat cu povestea împăratului cu patru feciori. O să mă opresc doar câteva cuvinte asupra acesteia pentru că tâlcul acesteia se referă la omul din ziua de azi, la credința sau necredința lui, la timpul care trece peste fiecare în funcție de crucea pe care o ducem încă de la început. Un împărat avea patru feciori și era foarte bucuros la gândul că bătrânețile lui sunt asigurate, avea cine să îi urmeze la domnie. Anii au trecut și primul băiat a venit la el, cerându-i bogăția. Împăratul i-a dat tezaurul, dar băiatul a plecat și nu s-a mai întors. Cel de-al doilea fecior a crescut și i-a cerut puterea. Împăratul i-a dat armata țării, dar băiatul a plecat și la fel ca fratele mai mare, nu s-a mai întors. A urmat cel de-al treilea fecior care a venit la împărat și i-a cerut înțelepciunea. Tatăl i-a dat toate registrele în care își notase tot ce învățase. La fel ca frații lui mai mari, a plecat și nu s-a mai întors. Cel de-al patrulea fecior a crescut și el și i-a cerut tatălui său, dragostea. Împăratul i-a dat inelul de pe deget pe care îl avea de la tatăl lui, inelul familiei. Băiatul a plecat și nu s-a mai întors. După ce au trecut anii, împăratul a mers în căutarea feciorilor lui. Pe primul l-a găsit stăpân peste împărăția vecină, dar și-a dat seama că acesta își uitase tatăl. Cel de-al doilea era comandantul unei armate, dar și acesta îl uitase. Al treilea fecior devenise înțeleptul unei împărății, dar la fel, nu își mai amintea de tatăl lui. Împăratul dezamăgit, suferind, a plecat înapoi în împărăția sa și pe drum, a întâlnit o fetiță care purta la gât inelul ce îl dăruise celui de-al patrulea fecior. Întrebând-o de unde îl are, fetița i-a spus că de la tata ei care îl avea de la bunicul ei și împăratul a luat-o cu el pe fetiță. Povestea, pe înțelesul celor mici și mari, de altfel, ne arată nouă tuturor că Dumnezeu este Tatăl nostrum și noi, fiecare suntem cee ace ne-am dorit sau am ales la un moment dat, să fim și să avem: puternicii lumii, înțelepții lumii, bogații lumii sau cei care am înțeles că fără iubire, nimic nu e posibil. A încheiat Maica Dositeea astfel: “Știți că orice ni se întâmplă vine de la Dumnezeu.”

Au urmat poezii și dincolo de aceste povești cu tâlc, poveștile adevărate ale bunicuțelor de la azilul adăpostit la Mănăstirea Cristiana.  Ne-a spus Maica cum azilul seamănă uneori cu o casă mare în care locuiește o familie veche, alteori cu un spital unde ele, măicuțele, aplică tratamente sau cu un orfelinat pentru că bunicuțele nu mai au părinți. Din trista realitate, copiii au înțeles că iubirea Lui Dumnezeu pentru fiecare din ei și din noi, e foarte mare. Și această iubire se manifestă prin Cuvânt, dăinuie prin Cuvânt, vindecă prin Cuvânt. Mulțumim, Maică Dositeea, pentru împărtășirea Cuvântului Sfânt. Îngerii sunt mărturii ale existenței Lui Dumnezeu printre și prin ei, Dumnezeu, ne dăruiește, iar și iar, Cuvântul.

Maria-Alexandra Spânu

Către Galeria Foto…

16.03.2024 – Vizita Doamnei Daniela CÎRJAN

În duminica aceasta ne-am bucurat de prezența în mijlocul copiiilor a doamnei Daniela Cîrjan, prezentatoare și redactor la Radio România International. Cu acest prilej cei mici au învățat despre viața din spatele microfonului, de efortul și dragostea pe care trebuie să le depună un prezentator pentru a intra în direct, precum și despre importanța și folosul lecturii.

Către Galeria Foto…